Photoshop automatiseren

Het eindresultaat is dat je grote hoeveelheden foto's, Photoshop kan geloof ik 200 foto's tegelijk openen, als jouw computer het aan kan zonder ergens vast te lopen, kunt omzetten.
In dit item ga ik een handeling aanmaken die een foto verscherpt, verkleint en opslaat. Daardoor kan je in RAW schieten, voor het geval dat, maar heb je toch achteraf nog het gemak van jpg. Het argument om jpg te schieten in plaats van RAW, omdat RAW te bewerkelijk is, vervalt hiermee. Dit is een voorbeeld. Elke andere soort bewerking die niet heel precies en specifiek is kan je zo ook aanmaken. Het voorbeeld is gemaakt in CS4. In CS4 kan je vensters los gebruiken, zoals in eerdere versies, of je kunt ze samenvoegen, over elkaar, onder elkaar of naast elkaar. Ik zet ze over elkaar zodat ik één venster heb. Je gaat hiervoor naar de pull-down menu en activeert lagen en handelingen. Onder in het pallet zijn wat buttons. Nieuwe set en nieuwe handeling zijn actief. Dit is maar een heel simpel voorbeeld. Later kan je mooier spul maken. Daarom zou ik voor nieuwe set kiezen en ze daar in beheren.

Standaard handelingen palet

Het opnemen start nu.

De handelingen zijn uitgevoerd en opgeslagen. Ik heb de resolutie van de afbeelding aangepast. Zo maakt het niet uit of de foto in portret- of landschapstand gemaakt is. Je kunt ook voor % kiezen in plaats van pixels. Ook dan maakt de oriëntatie niet uit. Via Bestand->Automatisch->Batch kan je deze handeling nu toepassen op alle geopende files. Deze handeling kan je nog uitbreiden en aanpassen. Of je kunt een droplet maken. (Bestand->Automatisch)
Aanvulling naar aanleiding van vragen over de handeling: De inhoud van de getoonde handeling is niet de beste of enige mogelijkheid maar enkel bedoeld ter illustratie van hoe een handeling er uit KAN zien. Het is dus niet de bedoeling dat jouw handeling er straks hetzelfde uit ziet. Zodra je merkt dat je een bewerking vaker precies hetzelfde toepast op verschillende foto's is het handig om dat een keer op te nemen. Hoe dat er dan uit ziet is onbelangrijk. Ik probeer wel zo veel mogelijk stappen in de handeling zelf over te slaan. Als je bijvoorbeeld voor de bewerking de eerste keer het resultaat nog eens bekijkt en corrigeert om de beste instelling te vinden kan je die instelling onthouden en bij het maken van de uiteindelijke handeling gewoon meteen invullen zonder het resultaat te controleren. Een handeling is al gauw handig.

Hoesdabewerkt overzicht