Stacking

[title]
In macrofotografie kan de scherptediepte erg klein worden, soms slechts een fractie van een millimeter. Een kleiner diafragma is ook niet steeds een oplossing, aangezien je dan scherpte kwijt bent door diffractie. De oplossing is 'image stacking. Dit wordt veel gebruikt in microscopie-fotografie, extreme macro maar het kan worden gebruikt in gewone macrofotografie ook. Ik gebruik het bij bloemen, zwammen etc... Hier leg ik kort uit hoe het werkt.

Image stacking is het maken van een reeks beelden van hetzelfde onderwerp met halfopen diafragma met een verschillende focus-afstand. Uit al die beelden wordt dan enkel het scherpe deel bewaard. Een voorbeeld van zo'n reeks zijn deze van de kop van een dode vlieg.

velieg

De eerste is op de voorkant van de kop scherpgesteld, en dan telkens een stapje naar achteren. Voor een goed eindresultaat hou je rekening met het volgende:

  1. hou je belichting en witbalans constant.
  2. Kijk via de diafragmavoorkeuzeknop of enkele testbeelden hoe breed de scherpe zone is. De verschuiving van je scherpstelling mag niet groter zijn dan de breedte van deze zone.
  3. Het beste werk je met een balg of instelslede. Bij het scherpstellen verandert de brandpuntsafstand van nogal wat macrolenzen en dan is het stacken achteraf moeilijker.
  4. Je hoeft je toestel niet te verschuiven of met je objectief scherp te stellen, je kan ook je onderwerp verschuiven, tenminste, als je dat op een vaste en constante manier kan doen
  5. elk beeld moet zo goed mogelijk samenvallen met het vorige, dat is erg belangrijk. En maak liever te kleine stapjes dan te grote.

Je kan nu de beelden samenvoegen in Photoshop en manueel samenvoegen. Dat geeft goed resultaat maar is arbeidsintensief. Er zijn programma's die dat voor je kunnen doen. Vooral als de beeldenreeks erg goed gemaakt is geven deze een prachtig resultaat. Een gekende is Helicon, maar kost tussen de 99 en 350 $. Nog beter is Zerene Stacker, vooral met onderwerpen die veel sprieten of haren hebben. Het beste resultaat haal je enkel als je de tutorials goed doorneemt, die zijn gelukkig erg goed gemaakt. Een gratis alternatief, erg goed, maar moeilijk te gebruiken is Combine ZM.

Die laatste kan erg veel, maar het stacken gaat als volgt. Klik op File>New. Je kan nu je reeks beelden kiezen. Hij gaat wat eerste berekeningen doen. Als dat gedaan is klik je op Macro>Do stack. Afhankelijk van het aantal beelden duurt het een tijdje en dan krijg je het resultaat. Dat kan je nog niet steeds goed zien, je slaat het best op en opent het resultaat vervolgens in een fotobewerkingsprogramma. Dat opslaan gaat via File>save picture as. Et voila !

Hoesdabewerkt overzicht