Hoesdagedaan

Maan

[title]
Hoe maak je een scherpe foto van de maan?

Door je lens het bos zien..

[title]
..en dan ook nog een leuke foto maken. Daar hebben sommige mensen moeite mee, zo krijg ik af en toe te horen. Misschien leent een open landschap zich makkelijker voor krachtige composities. Maar ik hou van bos en vind het leuk om die sfeer vast te leggen.

Sterrensporen

[title]
Hier zijn sterrensporen te zien boven een grafheuvel op De Regte Heide. De gele gloed wordt veroorzaakt door lichtvervuiling.

Maneschijn

[title]
Dit beeld is begin december gemaakt op een avond met lichte bewolking en een klein beetje maan op De Regte Heide.

Eikels

[title]
In een goed mastjaar kunnen er erg veel eikels aan de bomen hangen die in de herfst massaal naar beneden komen. Hoewel dan de dichtheid eikels per vierkante meter groot kan zijn zul je nooit een beeld met alleen maar eikels kunnen maken zonder deze te verzamelen en bij elkaar te leggen.

Vliegende vleermuis

[title]
Een vleermuis in vlucht is een beeld waar ik vroeger veel reacties op kreeg. Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die deze vorm van fotografie beoefenen. Ik ken er zelf persoonlijk meer dan 10. Dat geeft een dubbel gevoel, de dieren zijn snel verstoord, maar het is net door de goede beelden die er van gemaakt worden dat de interesse in deze diergroep de laatste 20 jaar enorm is toegenomen. Veel vleermuissoorten gaan er dan ook op vooruit. Toch is voorzichtigheid geboden. Veel gekende zomerkolonies hebben last van een teveel aan recreanten, en een vleermuisfotograaf is zeker in die groep te plaatsen.

Een panoramabeeld

[title]
Een panorama is een beeld dat breder is dan de meest courante formaten zoals 2/3 of 4/5. Er zijn toestellen die rechtstreeks panoramafoto's kunnen maken, maar tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van 'stitchen', het digitaal samenvoegen van beelden. Daar gaat deze bijdrage over.

Padjes in love

[title]
Een romantisch beeld van twee geelbuikvuurpadjes in amplexushouding

Een heidebloempje

[title]
En dan bedoel ik geen aar of hele bloeiwijze, neen, een enkel bloempje.

Het eiland Runde Noorwegen

Deze foto is gemaakt rond middernacht ergens ter hoogte van midden Noorwegen. Het was begin juli en de zon verdween maar gedurende een uurtje of twee. De zonsondergang duurde maar liefst 4 uur!