Door je lens het bos zien..

[title]
..en dan ook nog een leuke foto maken. Daar hebben sommige mensen moeite mee, zo krijg ik af en toe te horen. Misschien leent een open landschap zich makkelijker voor krachtige composities. Maar ik hou van bos en vind het leuk om die sfeer vast te leggen.

Hard licht in het bos is funest voor je foto’s, dat hoef ik hier natuurlijk niet te vertellen. Timing is dus belangrijk, voor zonsopkomst of na zonsondergang kun je goede plaatjes maken. Let daarbij op de witbalans; het kan behoorlijk blauw worden.

Heb je het juiste licht en ben je dan ook nog in het juiste jaargetijde met het frisse lentegroen of met mooie herfstkleuren dan worden de resultaten al beter. Maar wat is nu een krachtige bosfoto?  Ik loop er een aantal langs met wat verschillende technieken.
 
       
Met een groothoeklens is het leuk fotograferen als er iets op de voorgrond aanwezig is: een paddestoel, een stuk hout, een leuk bosplantje. Het perspectief maakt de foto spannend.
 
      
Maar m’n favoriet is toch wel de telelens. Met m’n ogen scan ik het bos af naar sfeervolle lichtplekken in het bos. Daarna zoek ik vaak een kader om de foto minder ‘plat’ te maken.
 
      
Ik vind het ook leuk om te spelen met scherptediepte van de telelens en daarmee de kijker op een verkeerd been te zetten. De foto van het speulderbos met besneeuwde stammen is bewust onscherp. Ik heb gezocht naar een perspectief, waarbij de achtergrond, dicht naaldbos, de vorm van een stam ging maken, waardoor die in het rijtje bomen past. De onscherpte stuurt je ogen weg, maar je wilt er wel naartoe.
 
      
Tenslotte een plaatje van het beukebos, omdat het nu daar op het moment zo verschrikkelijk sfeervol is, met het frisse groen. En zeker als het heeft geregend. Er op uit dus!
 
Op www.mmzs.nl/bosfotos staan nog een paar extra bosfoto’s met verschillende perspectieven, lenzen en sferen.
 
Melchert

Hoesdagedaan overzicht: