Maneschijn

[title]
Dit beeld is begin december gemaakt op een avond met lichte bewolking en een klein beetje maan op De Regte Heide.

Het is lang niet elke avond geschikt voor dergelijke beelden, een goede avond uitkiezen is het halve werk. Ten eerste beginnen we met een winteravond. In de winter wordt het 's nachts donkerder dan in de zomer, wat hier een voordeel heeft. Ten tweede moet de maan niet te groot zijn, een reepje is voldoende. Wanneer je dit met volle maan zou doen kun je veel korter belichten, of de maan gaat uitbijten. Ten derde dient de bewolking goed te zijn. Het hoeft denk ik geen betoog dat een dicht wolkendek de maan de kans niet biedt er doorheen te prikken.

Eenmaal een goede avond gevonden kunnen we erop uit trekken. De benodigde uitrusting is een spiegelreflex met groothoek en draadontspanner die we kunnen blokkeren. Ik heb gebruik gemaakt van 11mm op dx-sensor, f8, iso200 en 334 seconden belicht. Voor dergelijke lange belichtingen is er de "bulb"-stand, en door de draadontspanner te kunnen blokkeren hoef je die niet gedurende die periode vast te houden. 

Vergeet verder niet om handschoenen en een muts mee te nemen, op een winteravond kan het behoorlijk koud zijn. Ook een klein lampje om je instellingen te controleren en tussentijds de belichtingsduur af te lezen is erg handig.

test door Sony shooter
belichting door heronymus
maneschijn door heronymus
re: maneschijn door geert h

Hoesdagedaan overzicht: