Sterrensporen

[title]
Hier zijn sterrensporen te zien boven een grafheuvel op De Regte Heide. De gele gloed wordt veroorzaakt door lichtvervuiling.

Om sterrensporen te kunnen vangen, moeten de omstandigheden goed zijn. We beginnen met een heldere winteravond. Het is dan donkerder dan in de nachtelijke uren van de zomer, waardoor de sporen beter uitkomen. Het liefste hebben we ook geen maan, aangezien die voor teveel verlichting zou zorgen.
 
Eenmaal een goede avond uitgekozen, kunnen we aan de slag. Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van 16mm op een fullframe-camera. Hoe meer groothoek dat je gebruikt, hoe cirkelvormiger de sterrensporen worden. Op de "bulb"-stand met een diafragma van f8 en iso 100 heb ik 730 seconde belicht. Hoe langer je belicht, hoe langer de strepen zullen worden. Maar daarmee wordt gelijk ook de lichtvervuiling helderder, en dat is niet altijd wenselijk. Door gebruik te maken van een draadontspanner die geblokkeerd kan worden, hoef je niet continu de ontspanknop ingedrukt te houden, wat zeker aan te raden is.
 
Vergeet verder niet om handschoenen en een muts mee te nemen, op een winteravond kan het behoorlijk koud zijn. Ook een klein lampje om je instellingen te controleren en tussentijds de belichtingstijd af te lezen is erg handig.

Hoesdagedaan overzicht: