Vliegende vleermuis

[title]
Een vleermuis in vlucht is een beeld waar ik vroeger veel reacties op kreeg. Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die deze vorm van fotografie beoefenen. Ik ken er zelf persoonlijk meer dan 10. Dat geeft een dubbel gevoel, de dieren zijn snel verstoord, maar het is net door de goede beelden die er van gemaakt worden dat de interesse in deze diergroep de laatste 20 jaar enorm is toegenomen. Veel vleermuissoorten gaan er dan ook op vooruit. Toch is voorzichtigheid geboden. Veel gekende zomerkolonies hebben last van een teveel aan recreanten, en een vleermuisfotograaf is zeker in die groep te plaatsen.

Het fotograferen van vliegende vleermuizen is een zeer technische bezigheid. Maar meer nog dan techniek is ecologische kennis van de dieren nodig.

Het principe van deze fotografie is eenvoudig, een infraroodstraal (uitgezonden door een zende en ontvangen door een detector) wordt gekoppeld aan het materiaal. Als de straal doorbroken wordt maakt de camera een foto. Verschillende problemen doen zich voor.

  1. Je moet een vleermuis zover krijgen dat hij door de straal vliegt, daar is soortkennis en een samenwerking met een onderzoeker of vleermuiswerkgroep voor nodig.
  2. Een reflexcamera heeft een vertraging van tussen de 50 en 250 milliseconden. In het beste geval heeft een vleermuis die 20 km per uur vliegt dus 28 cm afgelegd. Maar een vleermuis die 5 km per uur vliegt, legt in die tijd slechts 7 cm af. Met andere woorden, je weet niet waar het scherpstelvlak moet komen te liggen. En aangezien vleermuizen klein zijn, een lichaamslengte van centimeters, moet dit dus preciezer. Daarvoor wordt de sluiter opengezet op bulb, en worden de flitsers die wel snel reageren rechtstreeks aangestuurd.
  3. om de beweging van een vleermuis te bevriezen is een belichtingstijd sneller dan 1/10.000 s nodig. Een gewone flitser haalt dat wel (in de stand manueel op 1/16 vb), maar door de korte tijd geeft die dus weinig licht af. En we hebben een diafragma van  f:1/16 nodig om voldoende scherptediepte te hebben. Enig gereken leert ons dat we al snel 4 (als je tevreden bent met f8) tot 16 flitsers nodig hebben bij erg korte flitstijden. Op de foto hieronder zijn er 10 te zien (en nog eens 4 zijn niet te zien).

    vleermuishowto

  4. Als je je digitale reflexcamera op bulb zet, krijg je afhankelijk van het toestel en de temperatuur na 5 tot 30 seconden ruis in je beeld. Je moet dus op tijd je beeld vernieuwen, ook al staat er geen vleermuis op. Grote kaartjes komen nu van pas.

Deze techniek wordt ook toegepast voor andere nachtdieren in beweging zoals springende muizen, vliegende insecten en voorbijzoevende uilen.

 

 

 

Hoesdagedaan overzicht: